lørdag den 4. december 2010

Gang i Sproget

Er du glad for dit sprog? Tænker du over hvordan du siger hvad til hvem hvornår? Det kommer du til med Gang i sproget!

Gang i sproget sætter lup på sproget på kryds og på tværs af geografi, generationer og situationer. På alt det sære og svære og sjove vi kan bruge sproget til.
Hvorfor siger de unge et hamster når de ældre siger en? Hvorfor siger jyderne træls når københavnerne brummer nederen? Hvornår har et koben ikke noget med en ko at gøre? Og hvordan kan man være en haj til noget?

Startskuddet for en 2-årig kampagne om sprog i Danmark er gået. En kampagne der sætter fokus på sproglig variation, mangfoldighed og forandring. Vi skal opleve glæden ved at bruge sproget. Vi skal være opmærksomme på at pleje og udvikle det, og samtidig være klar over at sproget er i konstant forandring. Der er så mange forskellige måder at bruge sproget på, og det skal vi sætte pris på.

- Sproget binder os sammen – og somme tider skiller det os ad. Det er både den enkeltes helt personlige redskab og samtidig hvermandseje. Sproget kan bruges i alle livets situationer til at udtrykke stemninger, holdninger, tanker, viden, ønsker, følelser og ikke mindst humor. Man bliver gladere for sit eget og mere tolerant over for andres sprog, jo mere man ved om vores unikke evne for sprog. Det vil vi gerne fortælle om i denne kampagne, siger direktør for Dansk Sprognævn Sabine Kirchmeier-Andersen.

Kampagnen skal skabe større interesse for hvad sprog er, hvilken betydning sproget har for den enkeltes personlige, sociale og kulturelle udvikling, og hvorfor og hvordan sproget forandrer sig.

Kampagnen er et af regeringens opfølgningsinitiativer på sprogudvalgets rapport Sprog til tiden. Kulturminister Per Stig Møller siger om kampagnen:

- Vi skal bevare kærligheden til vores sprog og fornøjelsen ved at bruge det, især i en tidsalder hvor den globale kommunikation med engelsk i spidsen let kommer til at sætte dagsordenen. Jeg er derfor glad for at sætte gang i regeringens sprogkampagne, der er smukt orkestreret af Dansk Sprognævn.

- Det er mit håb at danskerne vil gribe muligheden for at holde vores sprog ud i strakt arm. Se på det fra alle vinkler, kaste med det, vride det, puste det op, tage det på, tage det af, mærke på det. For sproget er ikke statisk. Sproget udvikler sig over tid, og i dag skyder vi en kampagne i gang der skal holde gang i sproget. Kampagnen er ikke løftede pegefingre fra bedrevidende eksperter. Den er snarere underholdende, indlevende og medrivende.

Kampagnen tager bl.a. pulsen på dialekter, generationssprog, fremmedsprog, tegnsprog og fagsprog. Den retter sig især mod unge i skolealderen – men alle kan være med!

Gangisproget på Facebook

Del gangisproget.dk med dine venner, og hold øje med hvad der sker i kampagnen. I kan også udfordre hinanden og vennerne i Test din sprogalder. Hvem finder først frem til hvordan man kommer ud som wangsta – eller bliver I bare ved med at være sprogmugne?

Besøg hjemmesiden på:

http://www.gangisproget.dk/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar